Vecka 1: Återhämtning, pensionärsfasoner, stark mat, och minusgrader

Första veckan av 2024, det känns ändå lite tillfredställande att första veckan är en hel vecka, start måndag, slut söndag. Det känns väldigt välplanerat och ordentligt på nåt sätt. Jag var först ledig i tre dagar och jobbade sen i fyra så på ett sätt känns det nästan som två veckor. Hur som helst.
 
I måndags var jag lagom trött efter nyårsnattens festligheter men första januari är ju en ”ta det lugnt-dag”, en mjukstart på det nya året, så det gjorde inte så mycket. Jag försökte sova så länge som möjligt och klev sen inte upp förens efter min automatiska inomhusbelysning tänts. Dvs när solen redan var på väg ner. Jag gillar egentligen inte det, det känns lite jobbigt att ha missat det lilla dagsljus vi får, men så fick det bli. Jag spenderade sen dagen i soffan och återhämtade mig med att bland annat se på The Crown.
 
I tisdags var jag tillbaka på banan igen om ens lite trött men jag hade inga storslagna planer, jag ville maxa det sista av min ledighet. Men jag såg i alla fall till att laga lite matlådor och besöka återbrukets bokhandel i Skarpnäck. Det är en liten bokaffär med bara begagnade böcker och man kan komma över pocketböcker till 10kr/styck. Jag var egentligen ute efter böcker i Hungerspelen men det hade de inte så då blev det tre pocketböcker istället, en klassiker, en thriller och en roman. 30kr för tre böcker varav en kom ut för bara nåt år sen tycker jag är ett riktigt fynd. Jag spenderade sen eftermiddagen med att läsa Balladen om sångfåglar och ormar, som jag fick i julklapp, skriva ihop mitt förra blogginlägg och sen på kvällen fick jag nåt ryck och såg på Titanic.
 
Jag har snöat in lite på Titanic just nu, jag har ju en tendens för sånt haha. Jag och mamma var ju och såg Titanic utställningen i december och så har P3 släppt 3 dokumentärer om just Titanic och svenskarna ombord bara senaste veckan som jag lyssnat på när jag städat eller sminkat mig. Så då kändes det naturligt att se filmen igen. Det var några år sen sist men den håller fortfarande och jag gråter trots att jag vet vad som kommer hända. Men jag tror jag bli känslosam av andra anledningar nu än när jag såg den när jag var yngre. Det är hur som helst ett väldigt intressant ämne och jag rekommenderar verkligen att lyssna på dokumentärerna från P3 Dokumentär och P3 Historia!
 
Onsdagen var min söndag för veckan då det var min sista lediga dag. Jag tog det fortfarande rätt lugnt här hemma men jag fick i väg ett blogginlägg, jag handlade och lagade mat och jag installerade helt själv min skrivare jag fick i julklapp! Det tog sin lilla tid för instruktionerna man fick med var inte alltid glasklara och den var inte helt okomplicerad att koppla ihop med nätverket heller men jag lyckades! Så nu kommer jag kunna skriva ut noter för glatta livet här hemma och slipper gå ner till biblioteket hela tiden.
 
I torsdags var jag tillbaka på jobbet, min första arbetsdag 2024 och jag var på lagret. Det var en ganska lugn dag och leveransen var redan klar när jag kom så mitt fokus för dagen blev att få tillbaka alla högerskor i sina lådor samt påfyllning. Det tog sin lilla tid men jag hann klart med allt, jag önskar dock att jag hade haft mer tid att ställa i ordning på vissa lagerplatser som känns livsfarliga med alla kartonger som ligger huller om buller.
 
Efter jobbet så mötte jag upp Ida, hon är äntligen tillbaka i Stockholm! Våra scheman passade dock inte ihop så väl denna vecka men en middag hann vi med och det fick bli på Koh Phangan. Nämen det var så väldigt trevligt! Vi catchade upp på allt som hänt sen sist och hur jul och nyår har varit och sånt samtidigt som vi båda satt och svettades över vår starka mat som ingen av oss kan hantera haha. Vi delade på en banana splitt sen så munnen fick återhämta sig från alla kryddor. En toppen torsdagskväll!
 
I fredags började jag förmiddagen med en videointervju till ett showjobb i sommar. Det är alltid så svårt att veta hur sånt gick men jag hoppas det gick bra och håller tummarna nu att jag kommer få jobba med det jag brinner för snart igen. Sen skulle jag egentligen inte börjat jobba förens vid 17 men eftersom det var trettondagsafton och många butiker på stänger tidigare bestämde sig vi också för att göra det så då blev mitt pass flyttat till 13–16 istället. Ett kort och koncist pass men det var ganska skönt för våra automatiska dörrar på lilla sidan bestämde sig för att ge upp och vägra stänga. Det är kallt redan som det är på lilla sidan då våra ridåfläktar funkar sådär men när även dörrarna fastnar på vid gavel när det är -12⁰C ute blir det väldigt kallt i butiken. Förhoppningsvis löser sig detta snart annars får vi jobba i underställ och jacka… Efter jobbet tog jag mig till gymmet för första gången på typ 2 månader. Jag tänker att jag ska vara smart denna gång och börja med att komma igång med min rehab igen, bygga upp i bra takt. Det är så mycket trevligare med prehab än rehab, det ska gudarna veta. På kvällen sen hade jag en oplanerad pensionärsfredag där jag först spelade På Spåret och sen låg och läste resten av kvällen haha…
 
Jag jobbade på lördagen igen och det var fortfarande kallt i butiken men jag var förberedd med massa lager kläder och dörrarna funkade bättre denna dag. Sen var jag mest på stora sidan också så jag kom ganska lindrigt undan. Jag jobbade bara fyra timmar, 10–14 och det blev nästan lite knasigt för huvudet att åka hem vid 14 och så började det ju skymma så min hjärna tog liksom kväll direkt när jag kom hem fast klockan egentligen bara var runt 15. Hur som helst så fixade jag med mat och åt den samtidigt som jag spelade med i ett avsnitt av På Spåret som jag inte sett. Efter en hel del övertalning lyckades jag sen också få min hjärna att förstå att dagen inte var slut än och tog tag i lite veckostädning och att tvätta håret. Sen satt jag och läste resten av kvällen med mobilen med ficklampan på, balanserandes i urringningen på min t-shirt, jag har nämligen ingen bra läslampa i vardagsrummet.
 
Igår jobbade jag också bara fyra timmar men började 14 och var på lagret. Det var nog en ganska lugn dag i butiken men jag hade massor med påfyllning att göra så det höll mig upptagen hela passet. Det tar ju också mycket längre tid när man är själv på lagret och får springa emellan och skicka upp skor hela tiden. Men jag hann i alla fall med allt på lilla sidan vilket var det som var mest så jag känner mig nöjd. Efter jobbet var jag förbi gymmet igen, det är så tråkigt men jag hoppas jag ska kunna få lite rutin på träningen igen nu. Det är lätt att falla i all kroppshets som snurrar runt en jämt och jag faller dit själv ibland också men jag vill egentligen bara ha fokus på att bli så stark och smidig som möjligt. Kunna hantera min överrörlighet och hålla i mina akrobatiska skills. Jag vill vara stark och känna att jag kan göra allt helt enkelt.
 
Efter träningspasset åkte jag hem och åt middag och läste sen ut Balladen om sångfåglar och ormar. Den var bra och spännande och gripande. Det skiljer sig en aning från filmen men jag tycker det inte gör så mycket, jag kan förstå varför de gjorde vissa andra val för att passa filmmediet bättre. Det var intressant att få mer inblick i Corolanius tankar i boken och följa hans personliga utveckling och reaktioner till det som händer. Susan Collins är en underbar författare och det är en hemsk men väldigt intressant värld hon har skapat. Jag läste boken på svenska och jag hade ibland åsikter om översättningen, särskilt till sångtexterna som liksom inte går ihop rent stavelsemässigt. Jag förstår att alla låtar inte var tonsatta när boken kom ut och översattes 2020 men några av dem var det och det är kanske en petitess men det störde mig att inte kunna läsa dem med melodin. Hur som helst så har jag mycket mer att säga men jag vill inte spoila för mycket då jag vet att det kommer vara folk som läser här som inte har hunnit se filmen än. Nu är jag sugen på att läsa om originaltiologin också.
 
Januari har fått en fin start och det kan ju verkligen behövas för att värma upp denna kalla, mörka månad.
 
Jag måste bara dela denna otroliga BeReal som Ida tog när hon mötte mig utanför jobbet haha, här snackar vi ändå in the moment