Material Girl, julshowsrep, köttiga jazzklasser och tre newbies på casino

Veckorna nu innan jul rullar verkligen på i ett rasande tempo och denna vecka var inte ett undantag, vi börjar även komma igång med morgonrepen nu så det blir långa dagar.
 
I måndags hade jag personligen inget morgon rep men jag var inne tidigt ändå för att värma upp lite själv. Det har ju ändå blivit en rutin nu med de tidiga mornarna så det är lika bra att håll i det. Dagen fortsatte med balett där vi började cleana Tyll till julshowen. Alla placeringar och sånt är ju satta nu så då är det dags att börja kika på stegen och särskilt armarna så alla gör rätt. Det känns skönt att få gå igenom allt igen och kunna se själv vilka detaljer man slarvar på, vissa saker vet man och andra blir ett bryskt uppvaknande haha. Nästa lektion var mental träning där vi pratade om rädslor och förhållningssätt till dem. Det är väldigt givande, som den dramaqueen man är, är det fint att få verktyg att kunna bli starkare mentalt så man kan checka av sig själv och inte hoppa rakt i katastroftankar poolen så fort nåt händer hehe…
 
Efter lunch sen hade jag sånglektion med Ceca och vi testade runt bland lite olika poplåtar. Jag vill försöka bygga upp en bra och varierad auditionpärm och pop är nåt jag har svårare för att hitta låtar till. Det var både roligt och intressant att testa olika låtar och se vad som funkar. Det var också kul att få känna att det har skett en utveckling i min röst för pop är nåt jag alltid tyckt är svårt men det var mycket enklare nu när jag har medvetenhet över hur jag jobbar. När jag var klar inne hos Ceca var det bara att direkt gå och repa lucialåtar med de som inte hade lektion och sen sist på dagen hade vi teater där vi började jobba med våra Norén scener. Jag är med Filip vilket ska bli jättekul, vi har, vad jag minns, inte jobbat tillsammans innan. Lektionen gick mest till att läsa scenen några gånger, börja prata lite om vändpunkter och sen att försöka med det omöjliga, nämligen att få fram nån slags tidslinje. Varför det är stund på omöjligt är att ingen, inte ens författaren Lars Norén själv, är en trovärdig berättare när det kommer till tiden. Man tror att man har det och sen plötsligt har det hoppat tillbaka två år för att sen stå att nåt utspelar sig antingen 91 eller 92… Det kommer bli utmanande men samtidigt kul att få jobba med det här.
 
Tisdagen började med ett morgon rep för mitt eget julshownummer och jag hade för första gången med mig Nicole och Elvira som ska vara med. Fokus var att workshoppa fram öppningsscenen och det gick toppenbra, det är en fröjd att jobba med såna proffs så nu har jag bra med material att kunna jobba vidare på, jag är så glad att de vill vara med. Dagens första lektion var med Sanna Martin som vi har i ett block nu och vi pratade om hur man ska tänka kring att bygga upp sin pärm med material, både till audition och till annat. Vad man ska tänka på när man letar men också hur man tacklar material som man blir tilldelad. Väldigt intressant och givande, det är skönt att kunna få bolla sina tankar då vi får höra väldigt mycket blandade och ibland motsägelsefulla åsikter om material och auditionmaterial i synnerhet. Lektionen efter var en kortare jazzklass med Maria där vi fortsatte repa på julshows numret och la på ännu en del av koreografin. Anledningen att lektionen var kortare än vanligt var att vi var inbjudna att se digital soppteater från Stadsteatern. Det var en förställning om Hedy Lamarr, en otroligt intressant kvinna, hollywoodstjärna men även uppfinnare av det som idag ligger till grund för WiFi bland annat. Det var en intressant förställning men jag hade svårt för att se den via Zoom, det var absolut skapat för zoom med miniatyrer och häftig kamerateknik, väldigt kreativt. Men jag hade svårt att känna nåt riktigt och sen tror jag också att, att se nåt via zoom liksom ger mig lätt ptsd från allt man behövt ha på zoom under pandemin. Jag hade mycket hellre sett den live på plats. Vi på Zoom var ju på ett sätt också en del av föreställningen så det gjorde nog mycket för dem på plats och för skådespelarna men jag har nog fått nog av zoom för typ resten av livet skulle jag säga.
 
Efter lunch hade vi musik med Pelle och nu när ljudtekniken är avklarad och vi sen nästa vecka ska börja med interpret igen blev denna lektion prefekt till att dra av en gammal klassiker, nämligen speed-arr. Vi var tre grupper som alla fick en varsin feelgood låt att som vanligt, lära sig och göra ett framträdande till. Min grupp hade Madonnas Material Girl. Det blev ett lättsamt och roligt framträdande. Det är verkligen skönt att bara få göra sånt här ibland som är helt prestationslöst och bara kreativt. Dagen avslutades sen med ensemble där vi tog oss igenom några av de ensemblelåtar som vi ska göra på julshowen.
 
I onsdags repade vi lucia på morgonen, god morgon rösten kan man lugnt säga… sen hade vi halvklass med Sanna. Vi fick alla sjunga våra låtar igen som vi sjöng förra veckan, eller nån ny om man kände för det. Det är guld värt att få ha dessa liksom masterclass liknade lektioner med Sanna, jag lär mig så mycket, båda av att själv sjunga och bli coachad samt att lyssna på andra och se dem bli coachade. Det blir som att se nån stämma ett instrument, ett instrument som vi vårt fall är våra egna kroppar. Men det är galet att se vilken skillnad det kan bli bara av att släppa käken lite, eller andas längre ner i magen. Lektionen efter hade jag hål så jag passade på att skriva ut lite manus och noter och markerade med markeringspenna och såna småsaker som gör saker enklare men som är lätt att förbise att ta tag i.
 
Efter lunch var det balett som vi just i onsdags fick ratta själva då Eugenia var sjuk. Vi värmde upp med lite klassisk zumba och fortsatte sen där vi slutade i måndags med att gå igenom och cleana steg samt ge varandra feedback. Det var en väldigt effektiv lektion. Sist på dagen sen hade vi jazz med Maria, en full klass denna gång och vi satte en lite mer dansig del av julshows numret. Många steg som ska in och en hel del salsa inspirerat vilket vi vanligtvis inte gör så mycket så det krävdes att man var med i huvudet. Det blev en riktigt köttig lektion, vi körde på i högt tempo men det var också kul. Det ser redan väldigt snyggt ut och då har i hela slutet på numret kvar också. Onsdagen bjöd inte bara på morgon rep utan även på eftermiddags rep då vi skulle lära oss stämmorna till Nils julshownummer. Jag var ungefär 150% färdig med dagen haha men det gick smärtfritt ändå, det är enkla låtar man känner igen och lätta stämmor.
 
I torsdags var jag inne och övade på mitt eget nummer på morgonen. Jag körde lite sångkondition och gjorde en liten inventering av volter för att se vad kroppen fortfarande kan. Alltså tekniken sitter ju i ryggmärgen på det mesta men de stackars musklerna får ett panikuppvaknande haha… Dagen fortsatte sen med teater där vi på torsdagarna framöver kommer gå igenom och blicka tillbaka över de verktyg och övningar vi har fått med oss. En liten inventering där också över vad vi har vi vår verktygslåda när vi kommer ut i branschen sen. Det blir till att sitta still mycket men jag tycker det är värdefullt att vi får gå igenom allt så här för det är ju inte alltid när man är mitt inne i nåt som man alltid förstår vad det är vi faktiskt fått med oss och vad vi ska använda det till sen. Nästa lektion för dagen var musikteori med Janne, alltså lite igen att jag försöker förstå ett språk jag bara kan grunderna i… Jag försökte hänga med så gott det gick i alla fall så får jag plocka med det jag känner att jag förstår och kan få användning för.
 
På lunchen bjöds det på show och jag älskar att även tvåorna kör på fullt ut åt alla olika håll, denna gång fick vi äran att lyssna på en innanlårsorkester haha. Efter lunch hade vi nivåjazz och vi i avancerad hade Anna Ståhl, en fantastisk dansare, musikalartist och pedagog. Vi har haft henne som gästlärare både nån gång i ettan och nån gång i tvåan så det var väldigt kul att ha henne tillbaka. Hon kör tuffa men roliga klasser som verkligen utmanar och utvecklar en på samma gång. Att ha henne är nästan som att få sig en liten check-up på ens egen utveckling, jag minns när vi hade henne i ettan hur jag grät mig igenom klassen för jag hade sån panik över att jag inte kunde ta upp steg tillräckligt snabbt och var spänd som en sticka. Det är en sån jäkla boost då att ha henne nu och känna hur jag verkligen klarar av saker. Hur uppvärmningen, även fast den är tung, är fullt görbar och jag har kontroll över kroppen. Hur vi kan få en lång kombinations diagonal som jag kan ta upp och köra, absolut inte perfekt men jag kan kasta mig ut på ett helt annat sätt och hitta tillbaka även när jag glömmer nåt steg eller tappar bort mig. Jag kan till och med ta den långa diagonalen och spegelvända den och köra på vänster utan att helt blacka ut på första steget. Jag var riktigt stolt över mig själv, jag har kommit en lång väg och det är så viktigt att jag får den påminnelsen. Det var en fysisk tuff men väldigt rolig klass. På dagens sista lektion hade vi eget rep och för min del betydde det att vi startade upp med Elins julshownummer som jag ska vara med i. Hon lärde ut de koreografidelar som är med och det kändes bra, det ska bli ett roligt nummer att göra och jag är så glad att jag får vara med!
 
I fredags hade vi ett kör rep u helklass på morgonen till Elviras julshownummer vilket gick bra, det är många spännande stämmor och det kommer bli jättesnyggt, det låter redan bra. Dagen fortsatte sen med dans av alla sorter. Först stepp där vi övade på korren till julshowen, mitt huvud var inte riktigt med vilket visade sig i att jag kunde komma ihåg stegen som ingick men inte i vilken ordning de låg haha… vi kämpar på! Nästa lektion var balett där vi körde halva lektionen vanlig balettklass och andra halvan tyll. Till skillnad från steppen så hade jag en riktigt bra balettdag i fredags träningsvärk och arga ljumskar till trotts. Jag kände mig välplacerad och i kontroll till och med så pass att jag kunde dra av trippelpiruetter på diagonalen vilket inte brukar kunna ske. Efter lunch hade vi klass med Anna Ståhl igen, lite tröttare i både kroppen och huvudet men det gick bra, det var en rolig klass och vi hann även börja på en liten korre på slutet vilket var kul!
 
Efter skolan var det bara att hoppa in i duschen så åkte jag, Alex, Samuel och Ida hem till Ida för att laga mat. Vi skulle nämligen på Casino Cosmopol på kvällen och hälsa på Emmy som jobbar där samt lyssna på vår gamla sånglärare Anna Landström som gigade. Men först mat. Vi gjorde vietnamesiska vårrullar och drack vin och testade även lite rabarber och ingefärsvodka som Ida köpt när hon jobbade på en båt i somras. Det var supertrevligt och vi höll knappt på att komma därifrån haha men till slut så tog vi oss in till Casinot. Det var så fint att lyssna på Anna och hon blev så glad att se oss, vi fick önska låtar och hon spelade till och med en halvtimme extra för oss! Så kom hon och satt och pratade med oss efter, det var supertrevligt, hon är ju inte kvar på skolan denna termin eftersom hon gigar så mycket själv så det var fint att få catcha up lite. När Anna hade gått och vi även hade fått krama om Emmy lite så gick vi ner för att testa på att spela lite. De har två learn to play bord, ett med blackjack och ett med roulett vid entrén där man får testa på hur det funkar att spela utan att behöva satsa riktiga pengar. Det var jättekul och skönt att inte behöva förlora nåt på riktigt, vi hade kul ändå och Emmys kollegor var jättetrevliga, vi fick till och med en varsin kortlek. Ida, Alex och Samuel ville testa lyckan på de riktiga borden sen också och Samuel vann ändå 300kr på Blackjack! Det var verkligen en toppenfin kväll, jag är så glad att jag hängde på!
 
Igår hade jag en klassisk fixardag hemma, städa, måla naglarna, anteckna mina senaste sånglektioner, skriva rent lite anteckningar osv. Det blev också vinter på riktigt här igår när det börja snöa nåt enormt mitt på dagen. Snacka om kontrast från förra lördagen när det var 15⁰C varmt och jag kunde gå på promenad i min vårjacka, det är sannerligen tvära kast. Idag har jag jobbat min sista barnklubb för i år, denna gång var det Corne Hole, ett spel där barnen tävlar mot sin förälder om att träffa ärtpåsar i hålet på ett bräde. Det var väldigt populärt och allt rullade på bra alla tre timmarna. När jag kom hem igen nu på kvällen så har jag tvättat håret, ätit middag och vilat en stund. Nu ska jag försöka få lite skolarbete gjort innan det är dags att sova och ladda upp för ännu en intensiv vecka.
 
 
 
SMU - Stockholm - Stockholm Musikalartist Utbildning - musikalartist