Standhäng, en sommarutflykt och hela utvandrar serien på 6 timmar

Det känns som vi är i hjärtat av svensk sommar just nu, det går aldrig att lita på vädret och jag försöker hålla i några slags rutiner till varierande resultat.
 
I måndags var det ändå någorlunda soligt väder ute även om det inte var några höjdartempraturer. Men som den svensk man är så får man ju ta vara på den solen som bjuds! Så jag packade lite lunch och fika, tog med en bok och cyklade ner till Söderbysjön i Nackareservatet. Jag har ju gått förbi där flera gånger men faktisk aldrig varit där och badat innan. Tanken först var väl bara att sola också eftersom jag inte visste hur varmt eller kallt det skulle bli. Men solen värmde på bra ändå när den kikade fram så det blev ett dopp ändå och det var verkligen superhärligt! Jag fick nån timme där nere innan det började dra in regnmoln, men det var trevligt så länge det varade. På kvällen sen kollade jag på Downton Abbey filmen från 2019 som jag faktiskt inte sett än. Den var okej, mysig, charmig och nostalgisk för mig som älskar serien men den var också lite väl jampacked. Det hände såå mycket, de hade behövt rensa lite. Hade det här varit i tv-serien hade det varit över flera avsnitt för att kunna fördjupa och hinna med allt. Men jag var underhållen i alla fall. Jag är taggad på att se den nya filmen på bio sen.
 
I tisdags jobbade jag och hade mitt första riktiga stängningspass. Det gick riktigt bra, jag var jättestolt över min insats faktiskt! Det var ett väldigt lagom pass inte för mycket, inte för lite. Det känns också som jag verkligen börjar bli varm i kläderna nu, mycket handlar ju bara om att få utsättas för alla grejer för att kunna öva och bli bättre och lära sig mer. När jag kom hem sen kikade jag på filmen Booksmart från 2019. Den handlar om två tjejer som varit ansiktet utåt för "duktig flicka syndromet" genom hela high school för att kunna komma in på ett bra Collage vilket de nu har gjort. Men sista dagen på high school så upptäcker de dock att alla andra "stökiga" elever som festat och hållit på också har kommit in på bra colleges och de inser att de har en kväll på sig att ta igen allt festande de missat. Den var okej, en ganska enkel high school-film med allt vad det innebär i simpla stereotyper. Jag trodde den skulle vara värre än vad den blev och den var som sagt helt okej men jag har sett mycket bättre filmer som berört mig mycket mer.
 
Onsdagen bjöd på finväder så jag och Nicole hade bestämt oss för att spendera ohälsosamt lång tid på stranden. Det fick bli Flatenbadet för första gången i år. Det var riktigt trevligt, lite blåsigt men härligt i solen och relativt varmt i vattnet, i alla fall enligt mig haha. Det började komma in mycket moln där mot eftermiddagen, vi försökte hålla ut ett tag till men två frusna själar som vi är fick vi tillslut kasta in handduken och åka hem. Men vi misströstade inte för det, utan köpte jordgubbar när vi kom tillbaka till Bagis och satt oss och åt jordgubbar och glass på min balkong. Det var en väldigt trevlig sommardag! 
 
När Nicole åkte hem sen blev det ännu en filmkväll för min del, denna gång gav jag mig på Jan Troells Utvandrarna från 1971. Jag har velat se den sen jag blev väldigt besviken av den nya versionen i vintras. Filmen är ju över 3 timmar lång så det är ju ingen lättsmält liten film precis men jag gillade den. Den är väldigt 70-tal vilket såklart inte är så konstigt, alla verk speglar tiden den gjordes. Den går sakta fram även om den snabbt hoppar mellan årstider och år. Karaktären Kristina är ett fruktansvärt kvinnoporträtt vilket egentligen bara speglar Vilhem Moberg bild av kvinnor. Hon gråter som ett barn för allt. Jag menar jag tycker jag kan vara skör ibland men här ligger jag i lä haha... Men Liv Ullman är bra och jag älskar Monica Zetterlund som Ulrika. Den är lång men håller mig ändå intresserad och den är betydligt bättre än den nya filmen herregud!
 
Det är väldigt vad det skiftar just nu i vädret, vi gick från 27ºC i onsdags till lite mer blyga 19ºC i torsdags men det var lite sol i alla fall så jag och Nicole passade då på att ta en utflykt till Sigtuna. Sveriges äldsta stad är nåt de stoltserar med och det var verkligen så mysigt där! Stadskärnan var fylld av massa gamla hus i pastell med en massa små butiker och kaféer. De har också Sveriges minsta rådhus som vi såklart besökte, och en gammal kyrkoruin. Vi gick en runda och kikade på allt, promenerade längst vattnet och hittade en lekplats med en studsmatta för är vi 7 eller 27? ingen vet haha. Det fanns som sagt gott om små kaféer och restauranger men när vi skulle äta fick vi problem då ingen av dem serverade nånting alls som Nicole kunde äta. Liksom att vara vegan är ju ganska vanligt nuförtiden och de får ju uppenbarligen massa turister dit så varför finns inga vegan alternativ? Så konstigt... Tillslut så hittade vi i alla fall en thai-restaurang som hade veganskt så vi köpte varsin pad thai och tog med och satt oss nere på en brygga vid vattnet. Vi lyckades tajma vädret väldigt bra för det var strålade sol när vi åt och sen när vi var klara började det regna. Vi gjorde ett kort besök inne på en väldigt mysig liten godisbutik som tydligen spökade, han som jobbade kunde inte sluta prata om det i alla fall haha. Jag köpte en påse polkagrisar och sen tog vi oss hemåt igen, en fin utflyktsdag. 
 
På eftermiddagen och kvällen såg jag klart det sista på Utvandrarna och gav mig sen på Nybyggarna. Jag gillade första filmen men jag måste nog säga att jag tycker Nybyggarna var ändå snäppet bättre. Den går fortfarande långsamt fram men det var fint att se hur de bygger upp sina liv i Amerika och att följa Robert och Arvids tragiska färd för att hitta guld. Man känner mycket med karaktärerna och jag gillar att Kristina faktiskt får lite mer djup och jävlar anamma i denna del, jag älskar hennes vänskap med Ulrika och att hon sätter sig emot deras nya kristna grannar när de vill att hon säger upp vänskapen med henne. Det var verkligen en del som gjorde mig så irriterade i nyinspelningen att hon bara blint gjorde som de sa, så det var så skönt att hon stod upp för sina principer i originalversionen. Nyinspelningen lyckades inte heller beröra mig särskilt mycket, den var sorglig absolut men den saknade djupet på nåt sätt, det en gjorde verkligen inte denna. Man bygger upp en relation till karaktärerna och jag var helt förstörd i slutet när Kristina dör. Karl-Oskars sorg går verkligen att ta på rakt igenom filmduken. 6+ timmar film allt som allt men jag är väldigt glad att jag såg dem, de var väl värda att se.
 
I fredags var det dags för ett till jobbpass, på Gallerian denna gång, ett stängningspass. Vi hade fått en stor leverans så det var mycket packa upp ur kartonger utöver det vanliga butiksarbetet men det gick bra. Något jag måste bli bättre på dock är att värma upp rösten och bubbla innan jag jobbar. Det är nåt med luften inne i Gallerior som f*ckar med mina stämband nåt enormt, jag är ju känslig, det vet jag, men jag måste ge mig själv bättre förutsättningar så det inte blir som förra sommaren när mitt struphuvud inte ville lossna.
 
Helgen sen har varit en riktigt fix och städ helg. Det var dags för storstädning i lördags, jag brukar vilja göra en sån en gång i månaden då jag dammsuger, dammar och städar kök och badrum lite extra noga. Ibland när jag väl är inne i det hela kan jag bli lite väl noggrann också så det tog mig typ hela lördagen att få det klart. Sen hann jag med att måla naglarna på kvällen. Igår hade jag lite annat fix på min attgöra-lista och jag måste ändå säga att jag var väldigt effektiv. Jag hann träna, stretcha, tvätta håret, laga mat, skriva ikapp här på bloggen och se klart filmen The Square som jag började på i fredagskväll. Det är Ruben Östlunds film från 2017 som vann en massa priser men den var inte för mig. Jag förstår vad han försöker göra, den är säkert jätteintressant att diskutera och det är många gånger väldigt snyggt filmat men allt bygger på obekväma situationer och jag mår bara dåligt. Så nej den var inte bra, tack men nej tack.
 
Nu är det ny vecka igen och jag ska försöka få igång lite rutiner igen, vi får se hur det går.
 
 
Film - Stockholm - godis - nail art - nailart - nailartdesign - sommar