Paris holds the key to your heart, min Paris guide

Eftersom Paris verkligen fångade mig vill jag såklart dela med mig av mina bästa tips och en liten guide på hur man kan spendera sin tid på en weekend i denna underbart fina stad.
 
 
Mitt första tips är att planera er resa! När man bara har några få dagar i en stad som Paris gäller det att planera om man ska hinna med så mycket som möjligt utan att känna sig stressad.
 
När det gäller att ta sig överallt funkar tunnelbanan utmärkt, vi sökte på vår destination på Google-Maps innan och tog på vägbeskrivning och lokaltrafik. Då får man upp exakt hur man ska gå till väga för att hitta, vilken station man ska gå till, vilken linje man ska åka, hur många stopp m.m. Vilket bara är att knäppa kort på och ta med sig ut på språng.
 
Shopping
Det blev bara en dag shopping för oss då tiden inte riktigt räckte till men vi hann känna lite på utbudet iallafall. Rue De Rivoli är en bra shoppinggata med prisvärda affärrer som H&M, Forever 21, Berskha, Sephora och Pimkie. Det underjordiska köpcentrumet Les Halles ligger precis intill Rue De Rivoli och har även det många prisvärda affärer.
Något som är bra att veta är att i Paris är de flesta affärer stängda på söndagar.
 
Äta och dricka
Den godaste maten vi åt var på en Restaurang som heter Carmine som ligger på 73 Avenue De Suffren. Men mitt tips om man åker en weekend sådär är att innan man åker kollar upp lite restauranger i närheten av där man bor så har man lite att väja på när man är där, så gör alltid jag.
 
Sevärdheter
Eiffeltornet: Det är värt att ta trapporna! kön är mycket kortare och det är billigare. Det kan även vara bra att vara där tidigt när de öppnar för att undvika köer. Annars så tycker jag man verkligen ska ta chansen att åka ända till toppen i tornet när man ändå är där det är verkligen värt det!
 
Triumfbågen: Här är det gratis inträde om man är under 25 och utsikten från toppen över Champs-Élysées är väldigt vacker så det gör verkligen den evighetslånga spiraltrappan upp värt besväret.
 
Notre-Dame: Det är gratis inträde om man inte vill gå upp i tornen och låt er inte avskräckas om det är lång kö in för den går väldigt snabbt. Man får fota men inte med blixt och det anses respektfullt att täcka knän och axlar i kyrkan. Det stod inget om det och det är ingen som kollar ens klädsel men det är ju först och främst en kyrka man besöker så då kan man visa hänsyn ändå tycker jag. Kyrkan är oerhört vacker och om man älskar Ringaren i Notre-Dame blir besöket nästan magiskt.
 
Sacré Coeur: Det är gratis inträdde, man får inte fota alls och lika här med klädkoden. Kyrkan ligger väldigt fint belägrat där på bergstoppen och det är fin utsikt över Paris.
 
Montmartre: Idylliskt, backigt och fullt med folk. Det är en verklig turistfälla men ändå värt sitt besök.
 
Båtur på Seine: De avgår en massa olika ofta flera gånger i timmen turistbåtar vid kajen bakom Eiffeltornet så det är bara att gå ner där och leta upp där man kan köpa biljetter. Det är absolut värt att åka på kvällen när allting är upplyst men klä på er om det känns lite kyligt, det är inte kul att frysa i en hel timme.
 
Disneyland
Är man i Paris så är en dagsutflykt till Disneyland ett måste. Ett tips är att köpa biljetter före, vi köpte biljetter där inträdde till båda parkerna och en expressbuss dit och hem ingick vilket funkade jättebra.
 
Man kommer dit tills de öppnar och då är det bara att gå på alla värsting karuseller först för det är där det kommer bli mest kö.
Tillslut går kön knappt att undvika och då är ett tips att ställa sig i "singel line" om det finns en sån. Man får tyvärr inte åka tillsammans då utan blir utplacerad så fort det dyker upp en ledig plats men det går ofta mycket snabbare, istället för att köa  i 70 min så stod vi i "singel linen" i 40 min.
 
När man sen har åkt allt finns det gott om tid att bara strosa omkring i parkerna och har man lite koll på när paraden startar kan man sno åt sig en bra plats (det hade inte vi haha)
 
Saker vi spar till nästa gång
Det var mycket vi inte hann med som jag hoppas jag kan åka tillbaka och göra inom en snar framtid.
  • Shoppa i vintageaffärer
  • Se en show på Moulin Rouge
  • Åka till Versailles
  • Gå in på Louvren
  • Besöka ett Laduree
  • Kika i boklådorna längs Seine
  • Besöka nån helgmarknad
  • Shoppa i alla affärer jag inte hann med
 
Paris 2014